1/08/2016

Croquetes de nap de Talltendre

Això de ser bloguera de cuina aporta moltes alegries. I una d'elles és que els amics bloguers se'n recordin de tu quan van a mercat i troben algun producte singular. I això és el que ha passat. La Sara-Maria va trobar uns naps de Talltendre al mercat de la Seu d'Urgell i va pensar a baixar-me'n uns quants. 

El nap de Talltendre  és una varietat de nap d'hivern que es conrea a la Cerdanya. És un cultiu de secà que te la pell marró fosc i l'interior blanc el fet que s'hagi conreat en un sòl calcari li dona un gust mes fi i intens que els naps normals. A la cuina, s'acostumen a  utilitzar com acompanyament de carns, sobretot amb ànec, com a la recepta de Tiró amb naps

A mi se m'ha acudit fer unes croquetes ben especials i el resultat ha estat ben sorprenent

Necessitem
400 gr de naps de Talltendre
1/2 ceba de Figueres
1 manat d'all tendres 
Un dit de gingebre ratllat
Una cullerada de mostassa en pols
Un bon raig de Martini blanc
Oli i sal
Una nou de mantega
2 cullerades soperes de farina blanca
1/2 litre de llet
1 ou
farina blanca
farina de galeta o panko

En primer lloc netegem els naps. Com que la pell és molt fina, si els pelem perdrem molta polpa. Val mes netejar-los amb un fregall d'alumini que treu la capa externa i manté la major part del nap. 

En una cassola de ferro (o fang), sofregim la ceba tallada a llunes i els alls pelats i tallats vigilant que no es torrin massa. Quan comencin a agafar color, afegim els naps tallats a rodanxes, i els sofregim una miqueta. Hi ratllem per sobre el bocí de gingebre i la sal i ho remenem.

Quan tot esta ben integrat, afegim la cullerada de mostassa en pols i el raig de Martini i ho deixem evaporar. Anem remenant a foc mig fins que el nap comenci a estar ben sofregit. 

Cobrim amb aigua calenta i deixem que el nap es vagi coent lentament. Si veiem que falta aigua, la podem anar afegint. Es tracta de no posar-ne massa per no diluir el gust del nap.

Quan el nap ja estigui tendre i el puguem aixafar amb una forquilla, ja estarà a punt i el podrem retirar del foc.  

Triturarem tota aquesta farsa o be amb la forquilla si ens agrada trobar entrebancs o be amb el minipimer si el volem més fi. Ha de quedar una pasta no massa líquida.

Prepararem les croquetes com de costum. Posarem una nou de mantega a la paella i torrarem la farina. Afegirem el nap triturat i ho incorporarem. Un cop estigui ben barrejat, anirem abocant la llet tèbia fins formar una massa. Ho deixarem reposar unes hores a la nevera i l'endemà farem les boles i ho arrebossarem com de costum (farina blanca, ou i farina de galeta o panko)



A la Banda sonora, una versió brutal del gran tema de Bob Dylan: Knockin' on Heaven's Door per Anthony & The Johnsons.

4 comentaris:

  1. Aquest cap de setmana en compro al mercat de Puigcerdà!!!!
    Són bons aquests naps, jo els faig amb pollastre i triomfen!!!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  2. Que chulus aquets naps! Ben curiosos com es la teva recepta, m'ha agradat força.

    ResponElimina
  3. Amb peus de ese porc també estan d'allò més bons!!

    ResponElimina
  4. Acabo de descobrir què son les migdiades de Talltendre! No ho coneixia....
    Unes croquetes molt originals!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina